Descripción

El Grupo de Biocatálisis Aplicada fue fundado hace 40 años por el Dr. Antonio Ballesteros y actualmente es dirigido por el Dr. Francisco J. Plou.  El Grupo de Biocatalisis Aplicada  investiga la aplicación de enzimas en gran variedad de industrias como, por ejemplo biomedicina, farmacéutica, nutracéuticos, pulpa, alimentos funcionales o química sostenible.

Líneas de Investigación

Glycosilación Enzimática

Acilación Encimática de azúcares y antioxidantes

Inmovilización de Enzimas

Personal

Jefe del Grupo

Francisco J. Plou (Investigador científico)

http://www.franciscoploulab.eu/

Personal del Grupo

Relación de personal del Grupo Antonio Ballesteros (Prof.) Lucía Fernández-Arrojo (personal de investigación) Noa Míguez (Estudiante de doctorado) José Luis Gonzalez (Estudiante de doctorado) David Fernández (Estudiante de doctorado) Fadia Cervantes (Estudiante de doctorado) Jose Manuel Hernández (Técnico)

Patentes

“Enzymatic procedure for the preparation of alfa-glucosylated derivatives of resveratrol with surfactant properties”.

Torres, F.J. Plou, A. Ballesteros, J.L. Parra, F. Comelles, J. Jiménez-Barbero and A. Poveda

Spanish Patent 200930037PCT/ES2010/070177

“Alginate-based immobilized biocatalyst for the biotransformation of carbohydrates .

Fernández-Arrojo, F.J. Plou, M. Alcalde, A. Ballesteros, M. Fernández-Lobato y P. Gutiérrez-Alonso

Spanish Patent 200930001PCT/ES2010/070104

 

“Procedimiento de obtención de una enzima inmovilizada en un soporte renovable derivado de un residuo agroalimentario”.

M.A. Martin-Luengo, M. Yates, F.J. Plou, R. Lozano E. Saez, A.M. Martinez, L. Vega, L. Medina V. Zurdo, M. Ramos, F. Valero, M.D. Benaiges. 

Spanish Patent 201330114

Proyectos

“Novel trends in the food industry for the preparation of bioactive ingredients using last-generation glycosydic enzymes”, GLICO-BIOCATFinancial Organization: Spanish MINECO; Reference: BIO2016-76601-C3-1-R; Principal Investigators: Francisco J. Plou and Antonio Ballesteros “Spanish Network on Biotechnology for lignocellulose: Towards the efficient use of biomass as renewable feedstock “, LIGNOCELFinancial Organization: Ministerio de Economía, Industria y Competitividad; Reference: BIO2017‐90757‐REDT ; Principal Investigator: Susana Camarero (CIB-CSIC) “International Network for the Search, Evaluation and Application of Enzymes in the Food Industry” , ENZALFinancial Organization: Comisión Nacional de Investigación Científica y Tecnológica (CONICYT, Chile); Reference: REDI170057; Principal Investigator: Carlos Vera (Universidad de Santiago de Chile)

Publicaciones

Alonso, G. Santiago, I. Cea-Rama, L. Fernandez-Lopez, C. Coscolín, J. Modregger, A. K. Ressmann, M. Martínez-Martínez, H. Marrero, R. Bargiela, M. Pita, J. L. Gonzalez-Alfonso, M. L. Briand, D. Rojo, C. Barbas, F. J. Plou, P. N. Golyshin, P. Shahgaldian, J. Sanz-Aparicio, V. Guallar and M. Ferrer. Genetically engineered proteins with two active sites for enhanced biocatalysis and synergistic chemo- and biocatalysis.Nature Catalysis(2019)doi:10.1038/s41929-019-0394-4 M. Ramirez-Escudero, N. Miguez, M. Gimeno-Perez, A.O. Ballesteros, M. Fernandez-Lobato, F.J. Plou and J. Sanz-Aparicio. Deciphering the molecular specificity of phenolic compounds as inhibitors or glycosyl acceptors of β fructofuranosidase from Xanthophyllomyces dendrorhous.  Scientific Reports 9, 17441 (2019)doi:10.1038/s41598-019-53948-y S. Neifar, F.V. Cervantes, H. BenHlima, A. Bouanane-Darenfed, A.O. Ballesteros, F.J. Plou, S. Bejar. Immobilization of the glucose isomerase from Caldicoprobacter algeriensis on Sepabeads EC-HA and its efficient application in continuous High Fructose Syrup production using packed bed reactorFood Chemistry (2019)doi: 10.1016/j.foodchem.2019.125710 Garcia-Arellano, J. L. Gonzalez-Alfonso, C. Ubilla, F. Comelles, M. Alcalde, M. Bernabé, J-L Parra, A. O. Ballesteros and F. J. Plou. Production and surfactant properties of tert-butyl α-D-glucopyranosides catalyzed by cyclodextrin GlucanotransferaseCatalysts(2019)doi:10.3390/catal9070575 Santos-Moriano, P. Kidibule, N. Miguez, L. Fernández-Arrojo, A.O. Ballesteros, M. Fernández-Lobato and F. J. Plou. Tailored enzymatic synthesis of chitooligosaccharides with different deacetylation degrees and their anti-inflammatory activityCatalysts (2019)doi:10.3390/catal9050405 Gomez de Santos, F.V. Cervantes, F. Tieves, F.J. Plou, F. Hollmann, M. Alcalde. Benchmarking of laboratory evolved unspecific peroxygenases for the synthesis of human drug metabolitesTetrahedron (2019)doi:10.1016/j.tet.2019.02.013 Molina-Espeja, P. Santos-Moriano, E. García-Ruiz, A. Ballesteros, FJ. Plou and M. Alcalde. One-point oriented immobilization of an evolved unspecific peroxygenaseInternational Journal of Molecular Sciences(2019)doi:10.3390/ijms20071627 J.L. Gonzalez-Alfonso, P. Peñalver, A.O. Ballesteros, J.C. Morales and F.J. Plou. Effect of a-glucosylation on the stability, antioxidant properties, toxicity and neuroprotective activity of (-)-epigallocatechin gallateFrontiers in Nutrition (2019)doi:10.3389/fnut.2019.00030 J.L. Gonzalez-Alfonso, L. Casas-Godoy, J. Arrizon, D. Arrieta-Baez, A.O. Ballesteros, G. Sandoval and F.J. Plou. Lipase-catalyzed synthesis of fatty acid esters of trisaccharidesMethods Molecular Biology, 1835:287-296. (2018)doi:10.1007/978-1-4939-8672-9_15 J.L. González-Alfonso, N. Míguez, J. D. Padilla, L. Leemans, A. Poveda, J. Jimenez-Barbero, A. O. Ballesteros, G. Sandoval and F. J. Plou. Optimization of Regioselective Glucosylation of Hesperetin Catalyzed by Cyclodextrin Glucanotransferase. Molecules, 23, 2285, (2018) doi:10.3390/molecules23112885 Míguez, M. Ramírez-Escudero, M. Gimeno-Pérez, A. Poveda, J. Jiménez-Barbero, A. O. Ballesteros, M. Fernández-Lobato, J. Sanz-Aparicio and F. J. Plou. Fructosylation of hydroxytyrosol by the β-fructofuranosidase from Xanthophyllomyces dendrorhous: Insights into the molecular basis of the enzyme specificityChemCatChem(2018)doi:10.1002/cctc.201801171 Santos-Moriano, P.E. Kidibule, E. Alleyne, A.O. Ballesteros, A. Heras, M. Fernandez-Lobato, F.J. Plou. Efficient conversion of chitosan into chitooligosaccharides by a chitosanolytic activity from Bacillus thuringiensisProcess Biochemistry, (2018). doi:10.1016/j.procbio.2018.07.017 J.L. Gonzalez-Alfonso, L. Leemans, A. Poveda, J. Jimenez-Barbero, A.O. Ballesteros and F.J. Plou. Efficient α-glucosylation of epigallocatechin gallate catalyzed by cyclodextrin glucanotransferase from Thermoanaerobacter sp. Journal of Agricultural and Food Chemistry 66, 7402–7408 (2018)doi:10.1021/acs.jafc.8b02143 J.L. González-Alfonso, D. Rodrigo-Frutos, E. Belmonte-Reche, P. Peñalver, A. Poveda, J. Jimenez-Barbero, A.O. Ballesteros, Y. Hirose, J. Polaina, J.C. Morales, M. Fernández-Lobato and F. J. Plou. Enzymatic synthesis of a novel pterostilbene α-glucoside by the combination of cyclodextrin glucanotransferase and amyloglucosidase. Molecules 25;23(6) (2018). doi:10.3390/molecules23061271 Miguez, M. Gimeno-Perez, D. Fernandez-Polo, F.V. Cervantes, A.O. Ballesteros, M. Fernandez-Lobato, M.H. Ribeiro, F.J Plou. Immobilization of the β-fructofuranosidase from Xanthophyllomyces dendrorhous by entrapment in polyvinyl alcohol and its application to neo-fructooligosaccharides productionCatalysts8(5), 201 (2018)doi:10.3390/catal8050201 Gomez-Fernandez, E. Garcia-Ruiz, J. Martin, P. Gomez de Santos, P. Santos-Moriano, F.J. Plou, A. Ballesteros, M. Garcia, M. Rodriguez, V.A.